maanantaina, joulukuuta 06, 2010

Arvatkaa mitä ihmiset Daddalien mikrokosmoksessa saavat tänä vuonna joululahjaksi?

Schildtsin suomeksi (ja kaipa myös ruotsiksi) julkaiseman kirjan Mitfordin tytöt! Olen itse lukenut tuon englanniksi mutta nyt suomennoksen myötä ei kellään voi olla enään mitään tekosyytä olla tutustumatta Mitfordien huikeaan tarinaan! Mitfordit syntyivät vuosiadan vaihteen jälkeen englantilaiseen herrasperheeseen ja kokivat hurjapäiset seikkailunsa säkenöivillä 20- ja 30-luvuilla. Pari heistä eli suhteellisen normaalin elämän, kun taas neljä muuta aiheuttivat pahennusta ja skandaaleja joka askeleella. Toisaalta kaiken hupsun seikkailun lomassa heistä kehittyi poliittisesti aktiivisia ja yhteiskunnaliisesti tiedostavia, joissain tapauksissa melkeinpä intellektuelleja, vaikka heidän koulutuksensa olikin rajoittunut siithen mitä alati vaihtuvat kotiopettajattaret viitsivät heille opettaa(fakta josta varsinkin Nancy oli katkera), naisten kun ei odotettu tekevän muuta kuin menevän mahdollisimman hyviin naimisiin.

Nancy, sisarruksista vanhin, oli piikikäs ja ilkeä jo nuorena ja myöhemmällä iällä punoi sisarrustensa elämäntarinoita näiden harmiksi ratkiriemukkaisiin novelleihinsa. Sodan jälkeen Nancy muutti suuren rakkautensa perässä Pariisiin mutta otti sieltä aktiivisesti osaa englannissa 50-luvulla velloneeseen keskusteluun u ja ei-u -kielestä ja yläluokan muuttuvasta asemasta englantilaisessa yhteiskunnassa.

Pamela-The Woman- avioitui jo nuorena yliopistoprofessorinsa kanssa ja toimi usein välittäjänä ja järjen äänenä sisarristensa kiistoissa.

Diana- kaikki näytti hyvältä Dianan elämässä, hän meni naimisiin yltiörikkaan Brian Guinnessin (juu, sitä olutsukua) kanssa ja heistä tuli seurapiirien ykköspari jolle Evelyn Waugh omisti Vile Bodies-teoksensa. Biarritziä ja juhlia koko elämä, oh how splendid! Parin lapsen jälkeen Diana sitten löysi Oswald Mosleyn, englannin natsipuolueen johtajan (joka oli myös esikuvana Wodehousen hassulle Spode-hahmolle) ja skandaali oli valmis.

Unity- yksi 30-luvun johtavista Hitlerstalkkaajista jonka tarinalla oli hyvin traaginen loppu.

Jessica-Decca- suurin seikkailijatar heistä kaikista, oma suosikkini, jota Englannin laivastokin kävi välillä pelastamassa Espanjan sisällisodasta. Sodan jälkeen seikkaili itsensä Amerikkaan jossa välillä möi sukkia ovelta ovelle ja sitten kirjoitti tutkivalla otteella kirjan siitä kuinka kallista kuoleminen on USAssa.

Deborah-Debo-teki kuten heidän kaikkien olisi pitänyt, onnistui naimakaupoissaan ja rupesi herttuattareksi.

No niin, käsi ylös ketä ei suorastaan sormenpäissä kihelmöi päästä tämän opuksen kimppuun? Mutta ei se siihen lopu! Mitfordeista on kirjoitettu kauhea määrä kirjoja, joista riemukkaimpia ovat juuri heidän itsensä kirjoittamat, kuten Jessican omaelämänkertakirja "Hons and rebels". Eikä pidä unohtaa Nancyn romaaneja!

1 kommentti:

  1. Hyvältä kuulostaa - kiitos vinkistä, täytyypä ehdottomasti tutustua tuohon siskosparveen!

    t: Katariina

    VastaaPoista