keskiviikkona, heinäkuuta 13, 2011

Imzadi
Lupasin että palaisin vielä Star Trekiin. Ja minun on ihan pakko puhua siitä mikä alkujaan vetosi pieneen puolustuskyvyttömään Daddaliehin, oh all those years ago. Aikaloopit oli kivoja, avaruusmatkustaminen kiihotti mielikuvitusta, Enterprisen missio oli jotenkin ihana tulevaisuudennäkymä (more on that later), mielettömät harppaukset teknologiassa mielenkiintoista seurattavaa, Wesley Crusher oli huikean ärsyttävä (jos laittoi mutelle niin aika söpö, heeeh *paljastus*) mutta ollaanpa nyt rehellisiä; reilun kymmenvuotiaan pikku-Daddalien Star Trek-obsessioon oli kuitenkin yksi syy huikeasti ylitse muiden: Rikerin ja Troin suhde. Ensimmäisestä jaksosta lähtien, meikä eli niitä pieniä hetkiä varten kun katsojaa muistutettiin Rikerin ja Troin samuneesta, mutta jotensakin silti ikuisesti kestävästä siteestä. Mielestäni oli ihan äärettömän coolia että aina hädän hetkellä he pystyivät tukeutumaan toisiinsa vaikka normaalielämässä heidän täytyi kohdella toisiaan ammattimaisesti. Se oli deffo sellainen parisuhde jonka pikku-Daddaliekin halusi. Kylmän ammatillinen normaalioloissa, mutta kuin tukijaturva-ässä hihassa jonka pystyi whippaamaan out kun tilanne niin vaati.

Nyt sitten katsoessani sarjaa uudelleen, aloin vakavasti epäillä pikku-Daddalietä. Jos en olisi nähnyt tuota ennen, olisin tuskin edes huomannut koko Imzadi-hömppää. Ensimmäiselläkin kaudella, jossa kuitenkin tuota tukijaturva-ässää heilutellaan aika vinhasti, näyttelijöiden keskinäinen kemia ei toimi sitten ollenkaan. Imzadi-kohtaukset ovat piinaavan noloja. Sitten myöhemmillä kausilla, kun Riker on kasvattanut parran ja kaikki muutkin ovat hiukan apremmin mukautuneet rooleihinsa, Imzadi-hömppä rajottuu siihen että Riker yleensä käy vähän niin kuin kysymässä Troilta luvan nusasta jotain alukselle saapunutta ailienia. Tämä on hiukan outoa, jos ajatellaan että tulevaisuudessa lapset eivät edes sure vanhempiensa poismenoa ja Troi ja Riker ovat vain ystäviä jne. Samasta syystä on erittäin kummallista että Worf kokee tarvitsevansa Rikerin luvan deittailla Troita. Onko ne naiset nyt miesten omaisuutta vai nou kahdennellakymmenennelläneljännellä vuosisadalla, HÄH? Ja eikö ihmiset olleet "too fragile" klingoneille, HÄH? No nyt Troi/Worf-inhoni taas nostaa päätään, ja joudun sivuraitelle. Joka tapauksessa, Troin ja Rikerin välillä ei tapahdu juurikaan mitään koko sarjan aikana ja se mikä tapahtuu on yleensä aika naurettavaa ja noloa, joten en ihan tajua miksi pikku-Daddalie oli niin sekaisin tuosta. Ehkä iso-Daddalie on kasvanut henkisesti kun kyse on romansseista, but I HIGHLY DOUBT THAT!

Tässä pieni otos Imzadi-hetkistä sarjassa:
1x1 Encounter at Farpoint. Riker ja Troi tapaavat ensimmäistä kertaa sen jälkeen kun Riker lemppasi Troin eikä saapunut treffamaan Troita Risalla. Telepaattinen yhteys toimii yhä ja nyt ollaan sitten työkavereita, goddamnit. Mikä on aika hassua, luulisi että jos Starfleet kokoaa lippulaivansa miehistöä niin siinä käytäisiin aikamoisen henkilö- ja psykologiset profiilit läpi ja tarkistettaisiin tuollaiset yhteiset henkilöhistoriat. Mutta ei, Picard ilmeisesti saa valita number oneinsakin yksin ja pelkästään papereiden perusteella.

1x10 Haven. Ihastuttava Lwaxana Troi tulee alukselle mukanaan ilouutinen siitä että Deanna muuten menee naimisiin naapurinpojan kanssa jonkun ikivanhan, tod. näk. humalassa tehdyn diilin takia. Hurrah! Riker on hiukan käärmeissään, ja jonkinlainen vakavahko keskustelu käydään, mutta sitten kun saadaankin selville että naapuri lähteekin leprasairaan matkaan, on kaikki taas hyvin. Tosin Troin korvike ilmeisesti tekee sivutyökortilla myös Van Halenin musiikkivideoiden taustatanssijan työtä, katsokaa nyt tätä, aika hirveä kvarleva 80-luvulta:


1x23 Skin of evil. Tämä on se jakso jossa Tasha Yar kuolee ja jota kai yleisesti pidetään jonkinlaisena negatiivi-jump the shark-jaksona joka käänsi ST-TNG-kelkan yleisestä crappiydestä awesomenessille. Limaolio vangitsee Troin sukkulaan ja Troi epätoivossaan huutaa imzadinsa perään, joka sinänsä olisi ihan koskettavaa, jollei se näin uusintakierroksella olisi muistuttanut minua siitä kun Johanna Tukiainen kertoi blogissaan yrittäneensä rauhoitella itseään putkassa ajattelemalla seksiä Arto Länsmanin kanssa. Like why do I need to remember this?!


2x1 The Child. Troi tulee raskaaksi ja Riker kysyy hiukan ääntään korottaen että kuka helvetti on sen lapsen isä, häh? Haha, great scene. Isä on tietysti galakseja vaeltava valopiste (tottakai!) joka on defacto raiskannut Troin, its very disturbing. Vähän kuten se kun Riker hengailee ovenpielessä Troin synnyttäessä.

2x14 The Icarus Factor. Riker on saamassa oman aluksen ja Riker ja Troi päättäävät taaaaas olevansa ystäviä. Itseasiassa aika hyvä jakso ja aika romanttinen kohtaus.

3x4 Who watches the watchers. Parhaimpia ST:TNG-jaksoja, mutta ei siksi että Rikerin ja Troin täytyy näytellä pariskuntaa, vaan siksi että Picardin täytyy todistaa ettei hän ole jumala.

3x 24 Menage a Troi. Aika hirveä Lwaxana Troi-jakso jossa tosin on Rikerin ja Deannan huikeanromanttinen piknik (Deanna on pukeutunut vaaleanpunaiseen pilvenlailla kehoa halaavaan hattaraan, uskokaa tai älkää) jonka keskeyttää ensiksi äiti, sitten huonohampainen ferengi. Mutta toisaalta, onko hyvähampaisia ferengejä edes olemassa?

3x26 Best of Both worlds. Riker on taaaaaas saamassa oman aluksen ja vakavan keskustelun päätteeksi Deanna ja Riker päättävät taaaaas olla ystäviä.

4x10 The loss. Troi hukkaa empaattiset kykynsä ja Riker suuttuu Troin itkiessä niiden perään. Suuttuva Riker on aina hot. Urpo, mutta hot.

5x14 Conundrum. Ehkä romanttisin Imzadi-jakso ja se on aika paljon se, kun ottaa huomioon että tässä jaksossa Riker bangaa sitä ärsyttävää Ro Larenia. Mutta vain koska kaikki menettävät muistinsa! Ja Rikerin ja Troin telepaattinen yhteys toimii silti, awww.

6x3 Man of the people. Vaikka Rikerin maine oli mikä oli, niin Troi koki varmaankin ihan yhtä paljon romanttisia encountereita sarjan aikana. Heti kun alukselle beamas joku miespuolinen mediator tai diplomat tai joku muu jonka ammatti liippasi Troin toimenkuvaa (oh, dont get me started on that, mikä ihme sen Troin toimenkuva oikeastaan edes oli??!) niin jonkinlainen romanttinen kohtaus oli aika satavarma. Devenoni Rai, Aaron Connor ja tämän jakson tyyppi joka dowloadasi kaikki negatiiviset tunteesa Troin pääkoppaan jotta pystyi käymään diplomaattisia neuvotteluja. Negatiivisten tunteiden takia Troi muuttui lopulta vanhaksi kärttyisäksi mummeliksi, mutta ei ennenkuin oli läpikäynyt "the Changen" jolloin betazoid-naisista tulee hyperseksuaalisia, katsokaahan:

Deanna mittailee jonkin random ensignin "spongeworthynessiä":


Deanna postcoitus, kohtaa rikerin joka tulee tekemään crew evaluationia (nää tekee aina crew evaluationeita!):


Rikerin reaktio tuohon yöpaitaan:


Random ensignin reaktio Rikeriin:6x24 Second chances. Rikerin transporteraccidentissä autiolle planeetalle jumiin jäänyt kopio ilmaantuu sekoittamaan Troin pään. Päinvastoin kuin "oikea" Riker, yksin autioplaneetalla vuosikaudet pyörinyt "kopio-Riker" on ihan intona Troihin. Second chances indeed. Lopulta Enterpriselle ei mahdu kahta Rikeriä kerralla ja viimeinen kohtaus on kauhean söötti Troin ja sen ihan sen oikean Rikerin välillä.Naiskuvasta Star Trekissä on tehty varmaan aivan liian monta gradua, ja tuskin osaan aiheeseen mitään lisätä, mutta onhan se noin globaalin naiseuden kannalta pieni voitto ettei Troita esitetty Rikerin tyttöystävänä. Jo pelkästään se että Troin ammatti tuntui olevan "tunteminen" ja "intuitio", sillävälin kun miehet analysoi ja järkeili, oli aika karmaisevan stereotyyppistä:

Picard: Report!
Data: Our shields are down!
Worf: Captain, I suggest we ARM THE PHOTON TORPEDOES!
LaForge: I will need atleast another hour to get the shields back online!
Riker: We do not have another hour!
Worf: They are firing another disruptor pulse!
Picard:Troi?
Troi: I sense...hostility.

Siinä ei paljon auttanut Tasha Yarin lähteminen ja se että sarjan ainoa toinen vakituinen naishahmo oli sekin hoiva-ammatissa. Ja Ro Larenin piti ilmeisesti olla joku parannus, mutta miksi sekin oli niin ärsyttävä?


0 kommenttia:Lähetä kommentti