sunnuntaina, heinäkuuta 15, 2012

Salaisuus





En yleensä jaa täällä mitenkään huikean henkilökohtaisia tietojani, mutta nyt ajattelin paljastaa salaisuuden jota olen pitänyt sisälläni pari viikkoa, tai oikeastaan jo vuoden verran. Kuten muistatte, kävin vuosi sitten Israelissa, ja voin sanoa että ei ollut reissu ihan turha. Vaikka se oli matka itsessään, sieltä alkoi myös toinen mielenkiintoinen matka. Matka sismpääni. Israelissa tapasin nimittäin joogi Vinashi Vinashun joogaryhmän Beit Karmelin elämäntaidonkeskuksessa ja meditaation avulla sisäiset lukkoni alkoivat vihdoin avautumaan. Tämä viime vuosi on ollut uskomaton tutkimusretki henkiseen minääni joogan, meditaation ja ayurvedisen lääketieteen avulla. Nyt vuotta myöhemmin, oikeastaan ollessani Edinburghissa, kypsyi päätös! Irtisanomisaikani päättyy 31.7 ja 6.8 se on Goodbye Oulu, namaskaar Parabwadi Karnatakan osavaltiossa, Intiassa! Ja siellä Sri Sastrin ashram, löytääkseni lisää totuutta itsestäni ja tietysti myös kokemaan Intian ihmeet.




No ei vaiskaan, hömmelöt! Trust me, mitään henkistä kasvua ei meikäläisen kämpässä tapahdu kuin korkentaan jääkaapissa spruitskermavaahtoputilossa jonka suuttimeen on ilmestynyt sellaista mielenkiintoista vihreää hyhmää! Minä vaan gettasin hiukan carried away koska olen huomiohuora. Aika pelottavaa kuinka helppoa minun on valehdella. Ja kuinka nautinnollista. Hmmprh. We will file this for future investigation. Mutta kyllä, olen oikeasti hautonut salaisuutta jonka juuret on viimevuotisessa Israelin-matkassani. Sen verran tuossa oli totta. Mutta: ~*~*~I Did It All For The Falafel!~*~*~ (can I get a rebel yell?) Olen vuoden verran yrittänyt rekonstruktoida täydellistä falafelia ja yritykseni ovat olleet aivan hävettävän säälittäviä. Nyt olen ilmeisesti oppinut läksyni, koska tänään tein jo niin lähellä autenttisia olevia falafelejä, että oksat pois. Oppituntieni hedelmät: -Älä tee falafelejä purkkikikherneistä, ne hajovat kesken paiston. -Suolaa reilusti -Rasvan pitää olla vähän kuumempaa kuin oikeastaan uskaltaisit lämmittää. -Palleroita muotoillessasi kostuta kätesi kunnolla ja puristele palloa niin että sormien välistä pursuaa falafelinvihreää vettä. Yyyh, but in the end, nam. Lopullinen niitti tuli kun löysin tämän ohjeen:Shiksan Falafelit Cayennepippuri ja kardemumma! Nuo kun lisäsin falafeltaikinaani, niin johan lähti laulu soimaan. Daddalin ultimatet falafelit: 2,5 dl kuivattuja kik- (eli kahvi-)herneitä liotettuna n 12-16h puolikas puntti persiljaa puolikas puntti korianteria neljäsosapuntti minttua 2 valkosipulinkynttä pieni sipuli 1-2 ruokalusikallista jauhoja 1 tl leivinjauhetta 1 tl kurkumaa (väriä varten) 0,5 tl korianteria 1 tl jauhettua korianteria 1 tl cayennepippuria suolaa ja mustapippuria Kaikki sekaisin monitoimikoneessa, kuten tuossa minun versiossa jonka ohjeissa erityisesti lukee että sillä ei saa jauhaa kahviherneitä. Tunti jääkaapissa ja sitten reilusti kostutetuilla käsillä palleroita joita paistetaan puoli kerrallaan n. 190-200 asteisessa öljyssä. Itse käytin rypsi- ja auringonkukkaöljun sekoitusta, koska auringokukasta tulee mielestäni ihana retromaku. Kehittelin tuohon myös uuden kastikkeen pitojen, humuksen ja kurkkutomaattipaprikasalaatin seuraksi: Tomaattipaprikakastike: purkki tomaattimurskaa purkki (290g) öljyyn säilöttyä paprikaa (joo on kesä, pitäisi käyttää tuoretta mut whatevs) puolen sitruunan mehu puolikas puntti persiljaa Siivilöi paprikat öljystä ja huuhtele. Kuulostaa karmealta, mutta ilman tätä (ja sitruunanmehua) kastikkeesta tulee ällön rasvainen. Kasaa kaikki kattilaan ja anna kiehua kevyesti, (tyyliin hellanlevy puolellatoista) puolen tunnin ajan. Aja sauvasekoittimella tasaiseksi.
WootWoot!

2 kommenttia:

  1. Falafeleistä en niinkään välitä mut <3 silti

    T. Paukku

    VastaaPoista
  2. Siis on varmaan hyvää mut jumaleissön että kuulostaa työläältä. Ei pysty mihinkään reseptiin joka alkaa 12-16h ennen varsinaista kokkausta. Kuka ees suunnittelee ruokailuaan niin pitkälle!

    VastaaPoista